Yks' pyöräilijä

Eli opetus≫

Vierailu Heurekaan / Iglu

| 1 Comment

Vastaa tähän viestiin omalla jutullasi jostain Heurekassa nähneestä jutusta. Jutussa pitää näkyä seuraavia asioita:

  • Mikä ilmiö/ tapahtuma on kyseessä?
  • Mikä on ilmiön tätä tapahtumaa suurempi merkitys?
  • Mihin fysiikan lakiin se perustuu?
  • Mikä on ko. fysiikan lain elämää suurempi ajatus?
  • Liitä vielä pätkä ilmiön/ lain historiaa.
  • Lisäksi, kerro, kannattiko Heurekassa käydä

Alla on oma työni. Siihen saan kuvan, te ette varmaan saa laitettua kuvaa.

 

Iglu

Iglu on rakennelma, jossa sopivasti leikatuista jääpaloista (tässä tyynyistä) holvikaaren muotoon rakentamalla ja asettamalla saadaan tehtyä suljettu tila, jossa voi vaikkapa nukkua. Iglussa on useita fysiikan ilmiötä, esimerkiksi kitka, painovoima ja lämmönjohtavuus.

 

iglu

Koska lumi/ jää on hyvä eriste, iglussa lienee kohtuullisen lämmintä nukkua, vaikka ulkona on pakkasta. Makuualusta täytyy vain eristää hyvin jäästä. Jään lämmönjohtavuus on $2.1$ W/mK.  Puulle se on n. $0.14$ W/mK ja raudalle n. $75$ W/mk. Iglun yksinkertaisempi versio, eli lumikammi on Suomessa paljon käytetty nukkumispaikka.

 

Kitka ja painovoima ilmenee holvikaarirakenteessa.

holvikaari

Holvikaari on vanha keksintö, babyloniasta etc, mutta varsinkin roomalaiset sitä käyttivät. Latomalla sopivasti muotoiltuja kiviä päällekkäin, voidaan ilman sidosaineita tehdä hyvinkin kestävä kaari. Ylempien kivien/ jääpalojen paino pitää kitkan avulla alemmat laatat paikallaan. Lopuksi päälle laitetaan viimeinen kartio, joka lukitsee systeemin hyvin vakaaksi. Holvikaaria käytetään hyvin paljon rakentamisessa. [Kuvaan voisi piirrellä kitkavoimia, sitten joskus.] Eräs paikallinen tunnettu silta rakentuu kahdesta holvikaaresta.

Iglussa holvikaari on kaksiulotteinen, eli ei-tunnelimainen, vaan kaartuu molempiin päin. Lisäksi jää sulautuu toisiinsa kiinni. Paineen ansiosta jää sulanee, tai ainakin yhdistyy samaksi.

 

Kannatti käydä.

 

One Comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


css.php